COMBI studie

Gezond oud worden willen we allemaal. En uit eerder onderzoek weten we dat de darmen hier mogelijk een rol in spelen.

Het is nog niet duidelijk wat er precies verandert in de hersenen na veranderingen in de darmgezondheid. Hier kijken we in dit onderzoek graag verder naar.

Waarom dit onderzoek?

De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Steeds meer mensen merken ook dat hun geheugen of denkvermogen achteruit gaat naarmate ze ouder worden.

Omdat er nog geen medicijn bestaat voor dementie of achteruitgang in het denkvermogen, wordt er veel onderzoek gedaan naar het vertragen of voorkomen van de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes. We weten nu dat darmgezondheid mogelijk een belangrijke rol speelt in hersengezondheid. Wat opvalt, is dat darmgezondheid aangepast kan worden door het slikken van bepaalde voedingssupplementen of door veranderingen aan te brengen in je voeding.

Wij willen in kaart brengen hoe het slikken van een vitamine-supplement voor de darmen kan leiden tot veranderingen in de darmgezondheid, de hersengezondheid en het geheugen. Daarnaast willen wij onderzoeken welke rol veranderingen in de rest van het lichaam spelen, zoals gemeten in bloed, ontlasting en urine.

Met dit onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in hoe veranderingen in de darmgezondheid invloed hebben op een gezond brein en gezond ouder worden.
Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.

Inschrijven voor onderzoek?

Voor dit onderzoek kun je jezelf niet meer inschrijven. Heb je interesse om deel te nemen aan ander hersenonderzoek? Meld je dan aan bij Hersenonderzoek.nl. Dit is een online platform waar gezonde mensen en patiƫnten zich kunnen inschrijven om aan te geven dat ze interesse hebben in deelname aan hersenonderzoek.

Contact met het onderzoeksteam:
Lianne Remie
E-mail: COMBI@ru.nl
Telefoon: 06 – 31 13 29 59